Ιστορικό Χωριού

Στην Επαρχία Ελασσόνας του Νομού Λάρισας, στην οροσειρά Χάσια - Αντιχάσια και σε υψόμετρο 950 μέτρων, βρίσκεται το χωριό Βερδικούσια με πληθυσμό γύρο στους 2500 κατοίκους. Κατ΄εξοχήν ορεινό χωριό έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπων που ρίζωσαν πριν απο πολλά χρόνια και που είναι διατεθιμένοι να κρατηθούν για πάντα έστω και με θυσίες σε τούτο τον τόπο.
Αρκετοί απο τους Βερδιδουσιώτες είναι διασκορπισμένοι σ΄ολα τα σημεία της Ελλάδος και του εξωτερικού. Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα και στα γύρο χωριά του Θεσσαλικού κάμπου αναζητώντας καλύτερη τύχη καθώς και δυνατότητες μόρφωσης και αποσχόλησης.
Η ανάγκη της συσπείρωσης, η πίστη στην ελληνική παράδοση και η δίψα για τη διατήρηση και προβολή αυτής οδήγησαν στην ίδρυση του Συλλόγου Βερδικουσιωτών του Νομόυ Λάρισας το 1976.

Βερδικούσια

Βερδικούσια

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΩΤΩΝ
ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 153-155
ΛΑΡΙΣΑ  Τ.Κ 41222
ΤΗΛ. & FAX 2410 251247

Η ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΑ

         Η Κοινότητα Βερδικούσιας βρίσκεται στα όρια των Νομών Λάρισας και Τρικάλων. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 850-1100 μέτρα στην ανατολική πλευρά των Αντιχασίων. Περιβάλλεται από πυκνά δάση, στα οποία κυρίαρχη θέση κατέχει η οξυά. Λόγω της θέσης της, αλλά και της μορφολογίας του εδάφους της, η θέα είναι πανοραμική προς ολόκληρη σχεδόν τη Θεσσαλία. Οι φυσικές ομορφιές του τοπίου, το άριστο κλίμα, αλλά και η φιλοξενία των κατοίκων οδηγούν πολλούς ξένους να επισκέπτονται τη Βερδικούσια ιδιαίτερα το καλοκαίρι.
       Από τους 8.000 περίπου Βερδικουσιώτες σήμερα διαμένουν μόνιμα στο χωριό περίπου 2.500. Όλοι οι κάτοικοι είναι γηγενείς, διότι δεν αναμίχθηκαν με άλλες ελληνικές φυλές και ομάδες, κυρίως λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης της περιοχής.  
            Επαγγελματικά οι κάτοικοι του χωριού ασχολούνται με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, την εκμετάλλευση των δασών και των οπωροκηπευτικών. Ξακουστά είναι τα τυριά της Βερδικούσιας με κορυφαίο το “Νιβατό”. Υψηλή θέση στην προτίμηση των καταναλωτών κατέχουν και άλλα προϊόντα όπως, τα μήλα, οι πατάτες, τα φασόλια, οι ντομάτες, το μέλι και άλλα οπωροκηπευτικά.
      Σήμερα η Βερδικούσια χάρη στην εργατικότητα και την αγάπη των κατοίκων της παραμένει ζωντανή, ξεπερνώντας με επιτυχία τα γνωστά προβλήματα όλων των ορεινών οικισμών.  

ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ      
    
             Αμέσως μετά τον εμφύλιο, όπως σε ολόκληρη την Ελληνική επαρχία έτσι και στη Βερδικούσια, άρχισε το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα των κατοίκων τόσο προς το εσωτερικό της χώρας όσο και προς το εξωτερικό. Η μεγάλη έξοδος των Βερδικουσιωτών κορυφώθηκε στις δεκαετίες 1960-1970. 
              Οι πιο πολλοί Βερδικουσιώτες εγκαταστάθηκαν στην πόλη της Λάρισας, στον Τύρναβο, τη Φαλάνη, τη Γιάννουλη και στον Αμπελώνα. Στο εξωτερικό οι περισσότεροι τράβηξαν προς τη Γερμανία και την Αυστραλία. Ξεπερνώντας τις πρώτες δυσκολίες του ξεριζωμού και της ξενιτιάς, οι Βερδκουσιώτες άρχισαν να δημιουργούν την καινούρια τους ζωή στις νέες τους πατρίδες. Χάρη στην εργατικότητα τους μπόρεσαν να ορθοποδήσουν και να διακριθούν στον επαγγελματικό τομέα, στα γράμματα, στις επιστήμες, στις τέχνες και τον πολιτισμό, στην πολιτική και στα μαζικά κινήματα.  
     Σ΄αυτή τη δύσκολη διαδρομή συνδετικός κρίκος για όλους τους Βερδικουσιώτες αναδείχθηκε η αγάπη τους για το χωριό τους. Η ανάγκη για τη διατήρηση της παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς, για την διάσωση των ηθών και εθίμων, οδήγησε τους Βερδικουσιώτες σε συσπείρωση. Σιγά-σιγά ωρίμασε η ιδέα για την ίδρυση ενός Συλλόγου με στόχο το δέσιμο των Βερδικουσιωτών μεταξύ τους, τη διατήρηση των δεσμών με το χωριό, την ανάπτυξη κάθε μορφής αλληλεγγύης  ανάμεσα στα μέλη, τη διαφύλαξη της Βερδικουσιώτικης παράδοσης και τη μεταφορά  της στις επόμενες γενιές.
     Έτσι στα 1976 ιδρύθηκε ο Σύλλογος με τον τίτλο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΩΤΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ με έδρα τη Λάρισα.
              Στη μέχρι σήμερα διαδρομή του κατάφερε να συσπειρώσει σχεδόν όλους
 τους Βερδικουσιώτες της διασποράς και να ανταποκριθεί αποτελεσματικά στους στόχους της ίδρυσης του.  
              Ενδεικτικά αναφέρουμε μερικά από τα επιτεύγματα του Συλλόγου:
-Απόκτηση ιδιόκτητης αίθουσας στο κέντρο της Λάρισας.

-Έκδοση τριμηνιαίας εφημερίδας με τίτλο Βερδικουσιώτικα Νέα σε 1100 φύλλα, που αποστέλλεται σε Ελλάδα και Εξωτερικό για τους απανταχού Βερδικουσιώτες.

-Λειτουργία Τράπεζας Αίματος, που είναι μία από τις πέντε μεγαλύτερες στο Νομό Λάρισας. 

-Ίδρυση Ποδοσφαιρικής Ομάδας που αγωνίζεται στην B΄ Τοπική Ερασιτεχνική Κατηγορία.  

-Δημιουργία πέντε χορευτικών τμημάτων από 120 παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω και ενός τμήματος ενηλίκων, τα οποία έχουν λάβει μέρος σε φολκλορικά φεστιβάλ και συμπόσια εντός και εκτός του Ελλαδικού χώρου ('οπως Γερμανία, Λιθουανία, Παλαιστίνη,  Ιταλία).

-Δημιουργία θεατρικού τμήματος, καθώς επίσης και μουσικού τμήματος όπου διδάσκεται παραδοσιακή μουσική.

-Απόκτηση πλούσιας ιματιοθήκης με περισσότερες από 200 παραδοσιακές στολές από διάφορες περιοχές  της Πατρίδας μας.

-Διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εκδρομών.  
    
-Προσπαθούμε να αναπτύξουμε δραστηριότητες σε όλα τα  επίπεδα, επαγγελματικό, κοινωνικό, πολιτισμικό κ.λ.π. κρατώντας  ζωντανά   τις παραδόσεις  μας  τα  ήθη και τα  έθιμά  μας .

-Οι πόροι του Συλλόγου προέρχονται αποκλειστικά από τις Συνδρομές  των μελών και από τις διάφορες Εκδηλώσεις που γίνονται.    

2 σχόλια:

  1. ΜΕΓΑΛΟ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΣΥΛΟΓΟ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ.Η ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΟΛΩΝ ΤΟΝ ΦΙΛΩΝ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΤΡΙΩΤΩΝ ΜΑΣ.ΑΣ ΒΟΗΘΕΙΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΑΣ ΟΣΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟ.ΤΩΡΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΜΕ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΡΙΖΕΣ ΜΑΣ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή