Ιστορικό Χωριού

Στην Επαρχία Ελασσόνας του Νομού Λάρισας, στην οροσειρά Χάσια - Αντιχάσια και σε υψόμετρο 950 μέτρων, βρίσκεται το χωριό Βερδικούσια με πληθυσμό γύρο στους 2500 κατοίκους. Κατ΄εξοχήν ορεινό χωριό έχει όλα τα στοιχεία εκείνα που μαρτυρούν την ύπαρξη ανθρώπων που ρίζωσαν πριν απο πολλά χρόνια και που είναι διατεθιμένοι να κρατηθούν για πάντα έστω και με θυσίες σε τούτο τον τόπο.
Αρκετοί απο τους Βερδιδουσιώτες είναι διασκορπισμένοι σ΄ολα τα σημεία της Ελλάδος και του εξωτερικού. Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στη Λάρισα και στα γύρο χωριά του Θεσσαλικού κάμπου αναζητώντας καλύτερη τύχη καθώς και δυνατότητες μόρφωσης και αποσχόλησης.
Η ανάγκη της συσπείρωσης, η πίστη στην ελληνική παράδοση και η δίψα για τη διατήρηση και προβολή αυτής οδήγησαν στην ίδρυση του Συλλόγου Βερδικουσιωτών του Νομόυ Λάρισας το 1976.

Βερδικούσια

Βερδικούσια

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ




ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

 

           Τον μήνα Ιανουάριο στην αίθουσα του Συλλόγου γίνεται η καθιερωμένη κοπή της πίτας για τα μέλη της Λάρισας, Γιάννουλης και περιχώρων. Για τα μέλη της Φαλάνης και του Τιρνάβου γίνεται άλλη κοπή πίτας στη Φαλάνη και στον Τίρναβο αντίστοιχα. Στις εκδηλώσεις αυτές ο Σύλλογος μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά. Επίσης το ίδιο μήνα κάθε χρόνο γίνεται ο ετήσιος χορός του Συλλόγου με τη συμμετοχή όλων των χορευτικών τμημάτων.

          Κάθε Φεβρουάριο προγραμματίζεται στην αίθουσα του Συλλόγου κάποια ομιλία- ενημέρωση επί ιατρικών θεμάτων από διακεκριμένους γιατρούς της πόλης μας. Επίσης  τον μήνα Μάρτιο προγραμματίζεται στην αίθουσα του Συλλόγου κάποια ομιλία- ενημέρωση επί ειδικών θεμάτων από διακεκριμένους επιστήμονες  της πόλης μας, όπως η γιορτή της μάνας, η θέση της  γυναίκας στα κοινά, θέματα ιστορικού περιεχομένου κ.τ.λ.

          Τον μήνα Μάρτιο σε συνεργασία με άλλους Συλλόγους διοργανώνονται μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις στο Ωδείο αφιερωμένες στην Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

          Στα μέσα Μαΐου περίπου διοργανώνεται ημερήσια εκδρομή. Ενώ τον Ιούνιο και συγκεκριμένα τη γιορτή του Αγίου πνεύματος τριήμερη εκδρομή.

         Στόχος του Συλλόγου αρχές Ιουλίου είναι η συμμετοχή κάποιου χορευτικού σε εκδηλώσεις στο εξωτερικό.

         Δύο φορές το χρόνο στα γραφεία του Συλλόγου σε συνεργασία με το τμήμα αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Λάρισας, γίνεται αιμοδοσία.

         Κάθε τρίμηνο εκδίδεται η εφημερίδα «ΤΑ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ» ΣΕ 1200 αντίτυπα και αποστέλλεται σε όλη την Ελλάδα και τον κόσμο όπου υπάρχει Βερδικουσιώτης ή φίλος του Συλλόγου μας.

         Εδώ και λίγα  χρόνια γίνεται μεγάλη προσπάθεια για την καταγραφή της ιστορίας του χωριού σε συνεργασία με την Κοινότητα και την Ακαδημία Αθηνών. Ελπίζουμε στην έκδοση βιβλίου σύντομα .

          

 

 ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗ ΒΕΡΔΙΚΟΥΣΑ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΜΠΕΛΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ

 

         Οι εκδηλώσεις που γίνονται στο είναι πάρα πολλές όλο το χρόνο και οι σπουδαιότερες είναι οι παρακάτω:

         1. Την Πρωτοχρονιά άνδρες και γυναίκες ντύνονται με παραδοσιακές στολές και μετά τη θεία λειτουργία, συνοδευόμενοι από δημοτική ορχήστρα, περνάνε από όλα τα σπίτια του χωριού για το καλωσόρισμα του καινούργιου χρόνου και συγκεντρώνουν χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Στη συνέχεια συγκεντρώνονται στην πλατεία του χωριού και ξεκινά γλέντι για όλους.

         2. Τις Απόκριες γίνονται εκδηλώσεις για το καρναβάλι με μεγάλη συμμετοχή μασκαράδων. Την Καθαρή Δευτέρα εκτός από την καθιερωμένη φασολάδα, προσφέρεται στους επισκέπτες και σε όλους  η μοναδική «ΦΟΥΡΦΟΥΡΑ» μαζί με το παραδοσιακό Νιβατό τυρί, που παρασκευάζεται επί τόπου από γυναίκες του χωριού. Στη συνέχεια ακολουθούν αποκριάτικα τραγούδια, πειράγματα και γλέντι για όλους.   

         3. Το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες ντύνονται με παραδοσιακές στολές  (Λαζαρίνες) γυρίζουν όλα τα σπίτια του χωριού και καταλήγουν στη συνοικία Σελιός όπου χορεύουν τραγουδώντας τραγούδια του Λαζάρου.

        4. Τη δεύτερη ημέρα το Πάσχα μετά τη θεία λειτουργία άνδρες και γυναίκες χορεύουν έξω από την εκκλησία σε δύο κύκλους τραγουδώντας Πασχαλιάτικα και ανοιξιάτικα τραγούδια.

      5. Στις 20 Ιουλίου γιορτάζεται ο Πολιούχος του χωριού Προφήτης Ηλίας. Λαμβάνουν μέρος στις εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού όλα τα χορευτικά και των δύο Συλλόγων παρουσιάζοντας χορούς από όλη την Ελλάδα.

         6. Τέλος Ιουλίου στην τοποθεσία πλάκες γίνεται παιδικό  χορευτικό Φεστιβάλ με συμμετοχή  Ελληνικών χορευτικών συγκροτημάτων από όλη  την Ελλάδα παρουσία πολλών θεατών.

        7. Τον Αύγουστο στο χωριό γίνεται διεθνές χορευτικό Φεστιβάλ με συμμετοχή ξένων και Ελληνικών χορευτικών συγκροτημάτων παρουσία πολλών θεατών.

         8. Επίσης κάθε χρόνο τη γιορτή των Αγίων Αναργύρων την 1η Ιουλίου γίνεται στο χωριό στην τοποθεσία ΄΄Μαμαλή΄΄ αντάμωμα όλων των Βερδικουσιωτών από κάθε γωνιά της γης.                 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου